Tips & adviezen

Hoe maak ik mijn lift schoon?

12/03/2021

Hygiëne en desinfectie is nog nooit zo belangrijk geweest als de afgelopen periode. Dit geldt dus ook voor uw lift, deze moet zorgvuldig en regelmatig gereinigd worden. Aangezien een lift uit verschillende materialen en gevoelige elektronische materialen bestaat is het belangrijk de lift op de juiste manier schoon te maken. Lees de richtlijnen hieronder om uw lift effectief schoon te maken en desinfecteren.

 

Veiligheid eerst

Voordat je start met het schoonmaken van de lift moet je er zeker van zijn dat dit veilig en in navolging van de richtlijnen kan gebeuren.

 • Plaats altijd een waarschuwing op de deuren dat de lift op dit moment schoongemaakt wordt.
 • Het regelmatig schoonmaken van veel aangeraakte onderdelen helpt om de verspreiding van bacteriën te verminderen.
 • Gebruik altijd bescherming zoals oogbescherming, handschoenen en een short.
 • Het is nooit toegestaan uw lift onder het platform schoon te maken. Dit dient altijd te gebeuren door een ervaren en hiervoor opgeleide monteur.

 

Schoonmaken in 4 simpele stappen


 1. Schakel de stroom uit
  Voordat u begint met het schoonmaken van de lift is belangrijk dat de stroom van de lift uitgeschakeld wordt. Plaats in openbare gebouwen daarnaast ook een waarschuwing om omstanders te informeren dat de lift wordt schoongemaakt en buiten gebruik is.
 2. Reinigen vanaf de grond
  Begin de lift van binnenuit te reinigen en werk hierbij vanaf de grond omhoog. Gebruik hiervoor een wegwerpdoek en een warm zeepsopje. Eindig bij de vaak aangeraakte oppervlakken met een huishoudelijk ontsmettingsmiddel. Let hierbij altijd op dat u het schoonmaakmiddel op de doek sprayt en niet rechtstreeks op de lift om zo elektronische onderdelen niet te beschadigen.
 3. Handgreep en liftknoppen
  Gebruik een microvezel doek om stof te verwijderen en een ontsmettingsmiddel om de knoppen en de handgreep te reinigen. Gebruik hierbij geen bijtende schoonmaakmiddelen omdat dit de elektronische componenten kan beschadigen.
 4. Glas en stalen oppervlakken
  Gebruik warm water met zeep voor het glas en de stalen oppervlakken van de schacht en deuren. Wring de doek goed uit voordat u de haalknop schoonmaakt en eindig met het desinfecteren van de deurgrepen en de knoppen.

 

Hoe vaak moet een lift gereinigd worden?

Wanneer een lift is geplaatst in een drukke openbare ruimte zoals een kantoorgebouw zal de lift vaker schoongemaakt moeten worden. Je zou de lift dan net zo vaak kunnen schoonmaken als de rest van het gebouw, neem deze schoonmaak mee in de schoonmaakroutine. Als je een huislift hebt die enkel gebruikt wordt door de bewoners dan kan een wekelijkse schoonmaak genoeg zijn.

 

Onderhoud en schoonmaak

Sommige elementen zoals de liftput moeten schoongemaakt worden door onze gekwalificeerde monteur. De schoonmaak hiervan is onderdeel van een reguliere onderhoudsbeurt. Onderhoud en schoonmaak van uw lift verlengd de levensduur van uw lift.

Onze onderhoudsservice

Share
Blijf op de hoogte

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen?

Meld u dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief