Kan ik een subsidie krijgen voor een huislift?

In Nederland wil de gemeente dat u zo lang mogelijk in uw huis kunt blijven wonen. De aanschaf van een lift kan hierin helpen. In sommige gevallen is het dan ook mogelijk om een subsidie te krijgen voor het aanschaffen van een lift. Als een woningaanpassing nodig is vanwege een handicap of ziekte dan zijn er verschillende vergoedingsmogelijkheden zoals: de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet langdurige zorg (Wlz).

Of u in aanmerking komt voor een subsidie is afhankelijk van de situatie, de reden van aanschaf en de gemeente waarin u woont. De gemeente zal per situatie kijken of u in aanmerking voor een vergoeding via WMO (Wet maatschappelijk ondersteuning) of vanuit een PGB (persoonsgebonden budget).

Wmo vergoeding

Is er een huislift noodzakelijk voor bijvoorbeeld een rolstoel? Dan kunt u bij het Wmo-loket van de gemeente terecht. Of u een vergoeding krijgt zal de gemeente per situatie bekijken. Het doel van het plaatsen van de lift moet gericht zijn op het langer zelfstandig blijven wonen. U krijgt deze vergoeding niet zomaar, ouderdom alleen is niet voldoen om geld van de gemeente te verkrijgen. Er moet hierbij sprake zijn van een beperking of ziekte waardoor u niet langer thuis kunt blijven wonen.

Voor een Wmo vergoeding maakt het niet uit of u in een koophuis of huurhuis woont. Wanneer u in een huurhuis woont is het wel noodzakelijk de verhuurder hierover in te lichten.

Vraag bij de gemeente of u hiervoor in aanmerking komt.

Vergoeding via de Wlz

Wanneer u een indicatie heeft voor de Wet langdurige zorg(Wlz) moet u voor woningaanpassingen ook bij de gemeente zijn. De gemeente zal ook hierbij volgens de regels van het Wmo toetsen of een aanpassing noodzakelijk is.

MEER INFORMATIE?

RICHARD STAAT VOOR U KLAAR!

 

OFFERTE AANVRAGEN   BEL ONS

Blijf op de hoogte

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen?

Meld u dan nu aan voor onze digitale nieuwsbrief!

Inschrijven nieuwsbrief